ANTI - PESTBELEID
We vinden het belangrijk dat alle kinderen zich op school goed voelen.
Toch blijkt dat één op de vier kinderen uit het basisonderwijs al eens slachtoffer is van pestgedrag. Uit onderzoek blijkt tevens dat pesten het meest frequent voorkomt bij kinderen tussen 10 en 14 jaar.
Ook in de media hoor je regelmatig over ‘pesten’.
Het is echter niet nieuw en het is ook geen verschijnsel van de laatste jaren.
Waarschijnlijk herinnert iedereen zich talrijke gevallen uit zijn eigen schooltijd waarin klasgenoten werden gepest en uitgesloten.
Een kind dat gepest wordt, is meestal niet in staat om de situatie zelf te veranderen.
Soms durft het niet de stap te zetten om het te vertellen aan een volwassene. Daarom is het absoluut nodig dat we alert zijn voor wat er op school gebeurt.
Niet enkel voor de slachtoffers, maar ook voor de pesters is het belangrijk dat we ingrijpen alvorens situaties uit de hand lopen. Pesten is een vorm van antisociaal gedrag. We moeten de pesters dan ook helpen om positief gedrag te leren.
De kinderen die als toeschouwers worden beschouwd, lijden ook onder het pesten. Uit angst voor de pesters gaan ze soms zelf meedoen aan de pesterijen.
We dulden geen pestgedrag is onze school en vinden het belangrijk dat we deze problematiek als team aanpakken.
Met dit stappenplan willen we bereiken dat alle partijen (school, ouders en leerlingen) weten hoe te reageren als een pestprobleem zich voordoet en hopen wij zo een aangename leer-en leefruimte te creëren voor iedereen.
Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen.
Door elkaar te steunen en wederzijds respect te tonen, stellen we alle kinderen in de gelegenheid om met veel plezier naar school te komen.
Wij streven naar een pestvrije school!