Jaarthema schooljaar 2023-2024
Hoe het allemaal begon...
In september 2010 startten we met het jaarthema Klim op.
Klim op ging over opklimmen, ieder met zijn talenten.
Elk jaarthema is gebaseerd op het gedachtegoed van meervoudige intelligentie en wil ervoor zorgen dat kinderen doorheen hun schoolloopbaan een duidelijk beeld krijgen van hun talenten.
Elke keer zetten we een ander kerntalent = een intelligentie in de kijker. We proberen kinderen bewust te maken van hun talenten, hen te laten groeien en hun zelfkennis en vertrouwen te versterken. Ze leren ook de talenten van anderen te waarderen. Iedereen is wel goed in iets!
Elk kind is niet op één maar op verschillende manieren intelligent. We maken voortdurend gebruik van al deze intelligenties.
Zij helpen ons om te overleven, vaardigheden te ontwikkelen, problemen op te lossen, de wereld te leren kennen, …
We zetten de talenten voor u even op een rijtje:
Mensenknap gaat over het goed kunnen samenwerken, zorgen voor elkaar, omgaan met andere mensen, sociaal vaardig zijn, enz.
Bewegingknap gaat over het graag bewegen, een goed lichaamsbesef hebben, leren door te doen, ontwikkelen van de motoriek, enz.
Woordknap gaat over het goed zijn in taal: gemakkelijk ideeën kunnen verwoorden, graag lezen en schrijven, over een grote woordenschat beschikken.
Rekenknap gaat over logisch nadenken, het gestructureerd werken, oorzaak en gevolg zien, het graag rekenen, enz.
Muziekknap gaat over je gevoel voor ritme, graag luisteren naar muziek of zelf muziek maken, enz.
Natuurknap gaat over je interesse in natuurverschijnselen, zorgen voor de natuur, graag observeren, verzamelen, omgaan met dieren, enz.
Zelfknap gaat over jezelf: goed weten wie je bent en wat je kan, stilstaan bij jezelf, zelfstandig kunnen werken, enz.
Beeldknap gaat over het denken in beelden, graag bezig zijn met kleuren en vormen, tekenen, schilderen en knutselen, maar ook over het ruimtelijk inzicht en het zich goed kunnen oriënteren.
Het is belangrijk dat wij deze acht intelligenties zo goed mogelijk laten ontwikkelen. Elk kind kan op die manier zijn sterke kanten gebruiken om te leren.
Op onze school werken we rond meervoudige intelligentie vanuit 3 invalshoeken:
- onderwijzen over de intelligenties = leerlingen leren de eigen intelligenties en die van anderen kennen, respecteren en waarderen.
- stimuleren van de intelligenties = alle intelligenties verder ontwikkelen.
- leren via de intelligenties = leerstof koppelen aan sterke intelligenties.