top of page

ZORG OP ONZE SCHOOL

Op onze school proberen we het onderwijs zoveel mogelijk af te stemmen op de noden van onze leerlingen.  Zorg gebeurt op verschillende niveaus. Zo hebben we het preventieve aspect waarbij we ons best doen om er voor te zorgen dat alle leerlingen zich goed voelen op school  én om het maximum uit hun leerpotentieel te halen. Daarnaast verbreden we onze zorg voor kinderen wiens ontwikkeling anders verloopt dan verwacht (sneller of trager). Dreigt het leerproces van een leerling op een zeker moment vast te lopen, dan is het tijd om ons extra te richten op de vele goede kenmerken van het kind. Het is vaak in deze 'krachtige eigenschappen' dat we een houvast vinden om op een positieve manier verder te gaan. Met de hulp van de ouders en in samenwerking met het CLB en eventueel andere externen streven we ernaar de schoolloopbaan van alle leerlingen tot een goed einde te brengen!

 

Klasleerkracht

De klasleerkrachten vormen de basis voor het zorgbeleid op school. Zij observeren, begeleiden en bieden eerste hulp in de klas door inoefening, hulpmateriaal,  extra uitleg, bemoediging, … Er wordt gedifferentieerd, zodat ieder kind op zijn eigen niveau kan werken. Ze zorgen voor een positief, veilig en leerrijk klasklimaat voor alle leerlingen. De leerkrachten houden ook een kindercontact met hun leerlingen. Uit deze gesprekken komt soms een zorgvraag waaraan gewerkt kan worden.
Verder hebben zij
ook een signaalfunctie. Als een leerling het moeilijk heeft, wordt dit gemeld aan de zorgcoach en de zorgcoördinator. Samen bespreken ze de talenten van het kind, alsook de moeilijkheden die het heeft. Dan wordt er besloten hoe het kind het best kan geholpen worden.

 

Zorgteam

Het zorgteam werkt zowel klasondersteunend als leerlingondersteunend. Het kan de leerkracht bijstaan bij binnenklasdifferentiatie waarbij alle leerlingen les op maat krijgen binnen de klas. De zorgleerkracht kan een deel van de klas meenemen zodat er in kleine  groepen kan les gegeven worden. Hij/zij kan ook de klas overnemen terwijl de klasleerkracht leerlingen met bijzondere noden apart kan begeleiden. Verder remedieert hij/zij individuele leerlingen, indien dit nodig is.

 

Zorgcoördinator

De zorgcoördinator is de draaischijf van het zorgteam. Zij coördineert alle zorgactiviteiten en coacht waar nodig. Zij werkt zowel op het niveau van de school en van de leerkracht als op het niveau van het kind.
Ze observeert, organiseert MDO’s (multidisciplinair overleg), neemt contact op met CLB en externe hulpverleners, overlegt met de leerkrachten, ze neemt niet-methodegebonden toetsen af en brengt verslag uit aan de directeur. De zorgcoördinator houdt van elke leerling een dossier bij.

 

GOK-leerkracht

GOK staat voor Gelijke Onderwijskansen. De GOK-leerkracht biedt kinderen die groeikansen dreigen te missen, extra ondersteuning.  Dit kan individueel, in kleine groepjes of gewoon binnen de klas. Hier beslist ook het zorgteam en de klasleerkracht of een kind al dan niet extra begeleiding krijgt. De GOK-leerkracht kan ook tips geven aan de klasleerkracht over aanpak, aanbod materiaal, …. zodat alle kinderen dezelfde onderwijskansen krijgen.

 

Intern en extern zorgteam

Het intern zorgteam kan bestaan uit: de klasleerkracht, de directeur, de zorgcoördinator , zorgleerkracht en de GOK-leerkracht. Dit is het meldpunt voor eventuele problemen. De melding gebeurt meestal door de klasleerkracht, maar kan ook door de ouders gebeuren.  Alle leerlingen worden op regelmatige basis besproken tijdens een intern zorgoverleg.
In een
extern zorgteam zitten de klasleerkracht, de directeur, de GOK-leerkracht, de zorgcoördinator, CLB-medewerkers en eventueel externe begeleiders samen. Zo een teamoverleg noemen we een MDO. (mulitidisciplinair overleg). Een MDO vindt plaats volgens noodwendigheid. Niet alle leerlingen worden dan besproken, enkel diegenen waarvoor we bijkomend advies nodig hebben. Op dit overleg gaan we telkens uit van de behoeften van de leerling en welke ondersteuning we extra kunnen bieden.

 

Ouderbetrokkenheid

Na een multidisciplinair overlegmoment volgt er een oudercontact, want we vinden het heel belangrijk om met de ouders te overleggen. De ouders zijn immers de experts aangaande hun kind en wij zien hen dus ook als een waardevolle partner. Soms is het CLB hier ook bij aanwezig om mee te zoeken naar oplossingen. Een goede respectvolle samenwerking tussen ouders en school komt ten goede aan het kind.

 

Extra ondersteuning

Sommige leerlingen krijgen op onze school extra ondersteuning. Naast de begeleiding door de zorgleerkracht en GOK-leerkracht kunnen er bijkomende maatregelen worden genomen voor kinderen met een leerstoornis. Externen komen dan deze kinderen en de leerkracht ondersteunen.  Soms krijgen leerlingen buiten de schooluren extra ondersteuning van externen. Bv. logopedist, kinesist, psychologe, … Met hen gaat de school ook steeds in overleg bij het opvolgen van de leerling. Wij verzekeren een nauwe samenwerking met de door de ouders gekozen mensen.

 

Extra uitdaging in de Kangoeroewerking

Sommige leerlingen hebben meer uitdaging nodig dan de klassikale leerstof. Om aan de noden van deze leerlingen tegemoet te komen, hebben we op school een meerbegaafdenwerking.  Dit noemen wij onze kangoeroewerking. De kangoeroewerking is een deel van de zorgwerking. Ook in de kangoeroewerking wordt gedifferentieerd volgens de noden van de leerling. Met sommige leerlingen wordt gewerkt aan het zijnsluik. Aan de hand van uitdagende projecten leren zij volhouden en omgaan met falen. Bewustmaking van growth mindset en hun fixed mindset komt hierbij aan bod .Er wordt ook tijd gemaakt voor filosoferen en voor het reflecteren over hun eigen inzet.

Bovendien hebben ze een mapje met uitdagende oefeningen op maat die zij in de klas mogen maken, als het past in de les of in de plaats van andere oefeningen. Deze leerlingen kunnen ook vrijblijvend aansluiten bij het schaakclubje tijdens een middagpauze. De leerlingen van het 6de leerjaar krijgen uitdaging in de vorm van Spaanse lessen.

 

 

CLB

CLB staat voor Centrum voor Leerlingbegeleiding. Deze centra werken gratis en onafhankelijk van de school. Zij zijn actief op vier domeinen:

  • leren en studeren (leermoeilijkheden, verwijzing naar buitengewoon onderwijs, studiehouding,…)

  • schoolloopbaanbegeleiding (studie- en beroepskeuze, spijbelen,…)

  • psychisch en sociaal functioneren (welbevinden, gedragsproblemen,…)

  • preventieve gezondheidszorg: vaccinatieprogramma’s, gezondheidsvoorlichting, medische onderzoeken,…

Opvolging van de leerplicht en medische onderzoeken door het CLB zijn verplicht. Het CLB werkt eveneens op vraag van de ouders, de school of de leerling. Het gaat niet enkel over leerproblemen, maar men kan ook beroep doen op het CLB voor sociaal-emotionele problemen. Het centrum heeft vooral een adviserende en ondersteunende rol. Informatie wordt op een vertrouwelijke manier behandeld. Voor de school zijn zij een belangrijke partner.

 

Overstap naar een andere school

Wanneer de draagkracht van de school, de leerkracht, de ouders en/of het kind overstegen wordt, zullen wij overwegen om leerlingen door te verwijzen. Als de extra inspanningen niet resulteren in een beter functioneren en in een beter welbevinden van de leerling dringt zich een overstap naar een andere school op. Een andere school die beter kan inspelen op de specifieke behoeften van de leerling. Ouders en leerling worden hierin degelijk begeleid door de school en het CLB. Wij houden rekening met de afspraken die binnen het M-Decreet zijn vastgelegd.

 

 

Groene leerkracht

Leerlingen die een luisterend oor nodig hebben, kunnen steeds terecht bij de groene juf. Bij haar kunnen leerlingen over alles praten en deze problemen worden zeer discreet behandeld.

 

Concrete voorbeelden

bottom of page